Integratieve kindertherapie

zon

Wat is integratieve kindertherapie?

Integratieve kindertherapie is een kortdurende vorm van psychotherapie voor kinderen vanaf 4-14 jaar die op een bepaald moment in hun leven hulp kunnen gebruiken. De therapie richt zich op de belevingswereld van het kind, de relaties binnen het gezin en relaties in de buitenwereld zoals school, vrienden en overige contacten. Ieder kind is uniek. Tijdens de therapie staat het kind centraal. De behandeling van de therapeut sluit aan bij de situatie rondom de behoeftes van het kind. De gebruikte (psycho)therapeutische technieken hebben een basis in een van de volgende behandelmodellen:

 

Bij de therapie wordt samen met het kind onderzocht hoe het kind denkt, zich gedraagt, zich voelt en wat hij/zij nodig heeft. Elk kind is uniek en zij geven zelf aan wat zij een prettige manier vinden om geholpen te worden. Bijvoorbeeld met behulp van knuffels, spelletjes, computer, tekenmateriaal, zelf meegebracht materiaal, voorgelezen worden, verhaal schrijven, poppen, gezelschapsspelletjes, oefeningen enz.

Integratieve kindertherapie gaat ervan uit dat alle kracht en oplossingen die een kind nodig heeft bij een probleem aan te pakken al in het kind aanwezig zijn. Tijdens de therapie wordt gekeken wat er bij het kind nodig is om deze kracht te uiten. Een kind maakt altijd deel uit van een systeem: gezin, sportclub, school, sociaal netwerk van vriendjes en vriendinnetjes. Het systeem wordt betrokken als dat nodig is om het kind verder te helpen in zijn/haar ontwikkeling.tekenen

Voor welke klachten en problemen kan integratieve kindertherapie ingezet worden?

U merkt aan uw kind dat er iets aan de hand is. Veel problemen gaan vanzelf over maar sommige problemen zijn lastiger te achterhalen of op te lossen. U kunt bij mij terecht voor:

Lichamelijke en psychosomatische klachten waar geen medische oorzaak voor is aangetoond, zoals buikpijn, hoofdpijn, hyperventilatie en eczeem.

Aangeleerde ongewenste gewoontes, zoals nagelbijten, tanden knarsen, haarplukken en snoepen.

Omgaan met en/of verwerken van emotionele problemen, zoals (faal)angsten, fobieën, scheiding van ouders, rouwverwerking en trauma’s.

Gedragsproblemen, zoals woedeaanvallen, liegen, stelen, pesten, concentratieproblemen, driftbuien, druk voelen of doen, impulsief gedrag, problemen met luisteren, teruggetrokken gedrag en zenuwtrekjes (tics).

Communicatie en/of relatie problemen, zoals in de hechting met ouders, loyaliteitsproblemen na een scheiding, moeite met maken of houden van vriendschappen, moeite met de scheiding van ouders of je behoefte duidelijk maken binnen een nieuwe gezinssysteem, grenzen aangeven en grenzen van anderen respecteren.

Ontwikkelingsproblemen, zoals slaapproblemen, eten, zindelijkheid, hechting, taal en spraak.

Omgaan met een gedragsstoornis, handicap of bijzondere eigenschap, zoals hoogbegaafdheid en hoog sensitiviteit.pion

Aanmelden

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Stuur mij dan een e-mail. Na de aanmelding stuur ik u een vragenlijst toe en wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek. Tijdens de intake kunt u de ervaringen van de klacht van uw kind met mij bespreken, vertellen waar u zich zorgen over maakt, wat u uw kind gunt en bespreken we een korte schets van de ontwikkeling tot nu toe. Na het intakegesprek volgen er maximaal 15 sessies met uw kind. Allereerst is het belangrijk dat er een goed contact wordt opgebouwd, daarna wordt onderzocht wat voor uw kind het meest vervelend is, wat de wensen zijn en welke hulpbronnen het kind in zich heeft om de klacht aan te pakken. Na +_ 5 sessies vindt er een oudergesprek plaats waarin het verloop van de therapie besproken wordt en worden er tips gegeven over hoe u uw kind kunt ondersteunen, zodat uw kind zich verder kan ontwikkelen.handen

Voor de ouders

U wilt als ouders niets liever dat het goed gaat met uw kind en dat uw kind zich naar alle tevredenheid kan ontwikkelen. Helaas gaat dat niet altijd vanzelf. Soms gebeuren er in het leven van kinderen dingen waar zij last van hebben. Kinderen kunnen zich dan boos, verdrietig of angstig voelen en gedrag vertonen dat lastig is te hanteren. Als ouder begrijpt u niet altijd wat de reden is of wat de oorzaak is van het gedrag. Belangrijk voor ouders is dat er op tijd hulp wordt gezocht en dat het kind niet te lang vast blijft zitten in een ontwikkelingsfase. Hierdoor kan voorkomen worden dat een probleem uit de kindertijd het volwassen leven belemmert. Een integratieve kindertherapeut heeft geen oordeel over uw kind en eventuele gedragingen. Elk kind heeft een reden waarom het zich zo voelt en/of gedraagt. Als kindertherapeut zal ik samen met uw kind op zoek gaan naar wat de klacht is en wat hij/zij nodig heeft om weer de regie over het leven terug te krijgen.droevig

Voor de kinderen

Voel je je soms niet zo fijn of gaan de dingen in je leven niet zoals jij wilt dat ze gaan? Veel dingen gaan vanzelf over of soms kan je het oplossen met hulp van mensen die je kent. Als dat niet lukt is het goed om te weten dat er kindertherapeuten zijn. Kindertherapeuten zoeken samen met jou naar een passende oplossing voor je probleem. Je kunt moeite hebben met verschillende situaties bijvoorbeeld:

Het is belangrijk dat ik een keer met je ouders praat, omdat zij mij dan kunnen vertellen wat zij zien of wat zij denken dat er aan de hand is. Alles wat jij mij vertelt, is privé. Als jij niet wilt dat ik met andere mensen praat over wat jij mij hebt vertelt dan doe ik dat niet. Mocht ik dat wel doen dan heb ik daarvoor jouw toestemming nodig. Je mag bij mij blijven komen tot je het zelf weer kan of tot wanneer jij je weer fijner voelt. Je kunt bij mij spelen, tekenen, knutselen, verhalen vertellen, luisteren, uitrusten, praten, wandelen, spelen of iets anders wat jij zelf bedenkt en leuk vindt om te doen. Wil jij je probleem oplossen? Ben je op zoek naar iemand die jou daarbij kan helpen? Ik kan dat doen als jij naar mij toe komt. We gaan dan samen praten zodat ik jou begrijp. We gaan op zoek naar een passende oplossing voor jouw probleem.
© Kind Centraal & Context   |   KvK 81002521